İstanbul'un Ücretsiz Halk Kütüphaneleri
Author
EditorDate Published
İstanbul, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda okuma tutkunları için sunduğu ücretsiz kütüphane olanaklarıyla da dikkat çekiyor. Şehirde yaşayanlar ya da eğitim hayatı için İstanbul’a gelenler, geniş kitap koleksiyonları ve modern çalışma ortamlarıyla donatılmış bu kütüphanelerden ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Bilimsel araştırmalar yapanlar, sevdikleri yazarların eserlerini arayanlar ya da sadece keyifli bir okuma molası vermek isteyenler için her zevke uygun bir seçenek mevcut. İstanbul’un dört bir yanına yayılan halk kütüphaneleri, kitaba erişimi kolaylaştırmak ve okuma kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla her geçen gün daha da çoğalıyor. Sizler için, İstanbul’da ücretsiz olarak hizmet veren en zengin ve ilgi çekici halk kütüphanelerini derledik!
Atatürk Kitaplığı
İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan bu geniş kütüphane aynı zamanda şehrin de en büyük kütüphanelerinden biri. Burada kitaplar ile birlikte süreli yayınların da olduğu özel bir arşiv bulunuyor. Çalışma alanınız ne olursa olsun burada her türlü kaynağa kolaylıkla erişebilirsiniz. Osmanlı’dan kalma el yazması eserler, haritalar, Cumhuriyet dönemi çalışmaların hepsini bir arada bulabileceğiniz bir kütüphane.
Şehir Üniversitesi Kütüphaneleri (Beşiktaş – Göztepe)
Şehir Üniversitesi Kütüphaneleri, İstanbul’un en merkezi ve kalabalık noktalarından Beşiktaş ve Göztepe’de bulunuyor. Geniş bir kitap ve süreli yayın arşivine sahip kütüphane; modern, sakin ve konforlu bir çalışma alanı vadediyor. İster normal okuyucu olun ister kapsamlı bir araştırma yapan bilim insanı Şehir Üniversitesi Kütüphaneleri herkese kapılarını açıyor. Kütüphanede son derece nadir eserleri bulmanız da mümkün. Tez yazanlar, araştırma yapanlar, makale hazırlayanlar için adeta bulunmaz bir nimet.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneleri özellikle son yıllarda gittikçe sayısı artan ve neredeyse her ilçede kendisine yer bulan zengin kütüphanelerden. Geniş bir kitap arşivinin bulunduğu kütüphanede elektronik kaynak koleksiyonu da bulunuyor. Eğer İstanbul’da ücretsiz ve geniş arşivi olan bir kütüphane arıyorsanız İBB kütüphanelerinden bir tanesine uğramanız yeterli. İBB kütüphanelerinin bulunduğu ilçeler ise:
Ataşehir İBB Mehmet Akif Ersoy Kütüphanesi
Beykoz İBB Atatürk Kütüphanesi
Beykoz İBB Ali Emiri Efendi Kütüphanesi
Çekmeköy İBB Fatma Aliye Kütüphanesi
Kadıköy İBB Süreyya Operası Kütüphanesi
Kadıköy İBB Barış Manço Kütüphanesi
Maltepe İBB Namık İsmail Kütüphanesi
İBB Esatpaşa Kütüphanesi
Pendik İBB Orhan Veli Kanik Kütüphanesi
Sancaktepe İBB Samipaşazade Sezai Kütüphanesi
Ümraniye İBB Necip Fazıl Kısakürek Kütüphanesi
Bağcılar İBB Sabahattin Ali Kütüphanesi
Bağcılar İBB Orhan Kemal Kütüphanesi
Bahçelievler İBB Cahit Sıtkı Tarancı Kütüphanesi
Bakırköy İBB Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi
Başakşehir İBB Ziya Gökalp Kütüphanesi
Başakşehir İBB Mehmet Akif Ersoy Kütüphanesi
Beyoğlu İBB Atatürk Kitaplığı
Beyoğlu İBB Ahmet Kabaklı Kütüphanesi
Esenler İBB Cahit Sıtkı Tarancı Kütüphanesi - Esenler
Fatih İBB Şehzadebaşı Kütüphanesi
Fatih: İBB Hacı Bektaş Veli Kütüphanesi
Gaziosmanpaşa İBB Yunus Emre Kütüphanesi
Güngören İBB Yahya Kemal Beyatlı Kütüphanesi
Kâğıthane İBB Samipaşazade Sezai Kütüphanesi - Kâğıthane
Küçükçekmece İBB Metin And Kütüphanesi
Sarıyer İBB Rıfat Ilgaz Kütüphanesi
Silivri İBB Atatürk Kütüphanesi - Silivri
Sultangazi İBB Fuzuli Kütüphanesi
Şişli İBB Halide Edip Adıvar Kütüphanesi
Zeytinburnu İBB Aziz Nesin Kütüphanesi
Adalar İBB Büyükada Kütüphanesi
Büyükada İBB Heybeliada Kütüphanesi
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kütüphaneleri
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesine bağlı 7 tane kütüphane mevcut. Rahat ve modern ve bir çalışma ortamı sunan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kütüphanelerinde ders çalışmak, araştırma yapmak veya tez yazmak için pek çok kaynak bulmanız mümkün. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kütüphanelerinin bulunduğu yerler:
Beyoğlu: Atatürk Kitaplığı, Ahmet Kabaklı Kütüphanesi, Fatih Hoşdere Halk Kütüphanesi, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi.
Fatih: Hacı Bektaş Veli Kütüphanesi, Şehzadebaşı Kütüphanesi.
Esenler: Cahit Sıtkı Tarancı Kütüphanesi.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki kütüphanelerin hafta içi her gün 09:00 – 17:30 arasında çalışıyor.
İstanbul Havalimanı Kütüphanesi
İstanbul Teknik Üniversitesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İGA’nın iş birliğiyle hayata geçirilen İstanbul Havalimanı Kütüphanesi, 4 Ekim 2019’da resmi olarak hizmete açıldı. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan bu kütüphane, her yaşa ve ilgi alanına hitap eden 2.000’e yakın kitabı bünyesinde barındırıyor. En büyük avantajlarından biri ise, İstanbul Havalimanı’ndan alınan kitapların Türkiye’nin herhangi bir halk kütüphanesine iade edilebilmesi. Kütüphane, yalnızca bir kitap koleksiyonu sunmakla kalmıyor; aynı zamanda okuma kültürünü destekleyen çeşitli imkanlar da sağlıyor. Çocuklar için özel tasarlanmış okuma alanları, e-kitaplar, sesli ve erişilebilir kitaplar gibi zengin içerikleriyle her kesime hitap ediyor.
Atatürk Havalimanı Halk Kütüphanesi
Oldukça kapsamlı bir arşivi bulunan bir diğer kütüphane Atatürk Havalimanı Halk Kütüphanesi. İstanbul’un Bakırköy ilçesinde bulunan halk kütüphanesi, 2016 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Bu halk kütüphanesinin en güzel özelliklerinden bir biri haftanın 7 günü 24 saati açık olması. Kütüphanede çok geniş bir koleksiyon bulunuyor. Aynı zamanda konforlu bir çalışma ortamı sunan alanda çocuklara özel bölümler ve engelli vatandaşların rahatlıkla çalışabileceği alanlar da yer alıyor.
İstanbul Kütüphanelerine Nasıl Üye Olunur?
Ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz bu kütüphanelere üye olarak dilediğiniz kitaba rahatlıkla ulaşabilirsiniz. İstanbul’da herhangi bir ücretsiz kütüphaneye üye olmak için birtakım basit prosedürler söz konusu. Üye olmak ve kütüphanenin olanaklarından faydalanmak için yanınızda: kimlik belgesi, ikamet belgesi, bir adet fotoğraf getirmeniz yeterli olacaktır. Üye olduktan sonra kütüphanenin olanaklarından faydalanmanız ve arşive ücretsiz ulaşmanız mümkün.
Kütüphanelerin olanakları arasında: Kitap ödünç verme, elektronik kaynaklara doğrudan erişim, bilgisayarların kullanımı, referans ve bilgi hizmetleri, farklı konularda etkinlik, çalışma ve atölyeler var. Üye olduktan sonra belirli zamanlarda düzenlenen eğitim programlarına da katılabilirsiniz. Her türlü bilgi kaynağına ulaşmayı mümkün hale getiren ücretsiz kütüphanelerin sayısının gün geçtikçe daha da artacağı tahmin ediliyor.
İllüzyon müzesi giriş ücreti ne kadar, hangi saatlerde açık? İllüzyon müzesi kaç yaş için uygundur? içeriğimizde